UA Головна Пошук

Пилок квітковий

Важливо знати!

Будь-який продукт бджільництва, зокрема мед, активно засвоюється і взаємодіє тільки із слиною.

Проковтнути продукт, а тим більше запити його водою — це значить змарнувати цілющу речовину. Він просто перетравиться ферментами шлунка і засвоїться лише як калорійна їжа.

Часто обніжжя гіркувате на смак, тому рекомендується до нього додавати трохи меду (за смаком — кількість не критична). Після вживання обніжжя бажано не пити ніякої рідини протягом 15-20 хв.

Турбуючись про життєдіяльність своєї родини, бджоли збирають квітковий пилок. Пройшовши складні перетворення в стільниках вулика, він є цінною поживою для бджіл, особливо личинок. Під час збирання бджоли обробляють пилок секретом щелепних залоз, змочують його нектаром, складають у спеціальні кошики на третій парі своїх задніх лапок і у вигляді невеличких грудочок несуть у вулик. Такі грудочки називаються обніжжям бджолиним. Бджолярі влаштовують на вході до вулика спеціальні перепони (пилковловлювачі), проходячи через які, бджілки втрачають частину грудочок (обніжжя).


Пилок квітковий містить у собі 15 вітамінів:

Пилок квітковий

Зверніть увагу на те, що тільки в пилку квітковому є вітаміни групи Р — рутин (цитрин), який зміцнює стінки капілярів, сприяє підвищенню стійкості до інфекцій.

Обніжжя бджолине — рослинний продукт, що містить цілий ряд гормонів, біологічно активних речовин тваринного (бджолиного) походження. В ньому за мільйони років еволюції збалансувалися між собою всі біологічно активні речовини в найсприятливішій для живих організмів формі. Тому їх добавка до раціону особливо слушна за вікових змін (гормональних спадів, пов’язаних зі старінням організму і патологічними порушеннями роботи залоз внутрішньої секреції), коли з цілого ряду причин спостерігаються порушення обмінних процесів.

Пилок квітковий — могутній зміцнювальний засіб, який особливо сприяє одужуючим після тяжких хвороб і операцій, ослабленим і старим. Є така думка, що він підсилює ефект лікувальних препаратів.

Купуючи пилок, звертайте увагу на його якість, на упаковку. На жаль, на око визначити якість майже неможливо, але звертайте увагу на таке:

  • зовнішній вигляд — грудочки неправильної форми масою від 5 до 20 мг;
  • консистенція — грудкувата, розсипчаста. Грудочки пилку тверді, пальцями не розминаються;
  • колір — від білого до чорного (в основному, жовтий, оранжевий і коричневий);
  • запах — специфічний, приємний, характерний для бджолиного обніжжя. Не допускається наявність запаху зіпсованого білкового продукту (тухлих яєць);
  • смак — специфічний, приємний, солодкуватий, може бути гіркуватий чи кислуватий.

Термін зберігання — не більше року. Найкраще обніжжя бджолине придбати в червні-липні. Самі подрібніть його в кавомолці і змішайте з високоякісним медом у пропорції 1:1 або 1:2. Після цього герметично закупорте в темні скляні банки ємністю до 0,25 л. Зберігайте в холодильнику до вживання.

Обніжжя потрібно розсмоктувати в роті, як звичайний льодяник, і якомога довше, щоб відбулося засвоєння через слизову оболонку рота.